B&R Bouwgroep
Project Duurzaam Wonen ‘Ter Heide’ te Aarschot
1. Glasgranulaat
Te beginnen met het isolatiemateriaal van de funderingsplaat. Hiervoor werd er niet voor de klassieke gespoten PUR gekozen, maar voor glasgranulaten. Deze bestaan uit 100% gerecycleerd glas, zijn vochtresistent en thermisch isolerend.
2. Ruwbouw in CLT
Cross Laminated Timber of kortweg CLT. Dit kruiselings verlijmde hout vormt een uitstekend alternatief voor beton en metselwerk, met als grote voordelen: minder CO2-uitstoot, een kortere bouwtijd met beperkte werfinrichting, en een uitstekende vochtregulatie.
3. Prefab Gyproc
Deze wanden werden, in samenwerking met onze dienst Projectvoorbereiding, in BIM gemodelleerd en in perfecte condities in hun atelier samengesteld. Vervolgens worden de wanden voorgemonteerd op de werf geleverd en verloopt de plaatsing dus sneller dan met traditionele lichte wanden.
4. Vloerisolatie
Voor de vloerisolatie wordt er voor kalkhennep gekozen. Een product waarbij de hennep scheven van de plant worden gemengd met een additief op basis van kalk. Dit bio-ecologisch materiaal groeit niet alleen zeer snel, maar zorgt ook voor een grote CO2-opname.
5. ECO Brick
De Eco-Brick is simpelweg 2,5 cm smaller dan een traditionele steen. Een zeer effectieve manier om grondstoffen, energie en transport te beperken en dus duurzaam te bouwen. In de mortel die we gebruiken wordt dan weer een deel van de cement vervangen door kalk, wat voor een aanzienlijk lagere CO2 uitstoot zorgt en het recupereren van de steen achteraf vergemakkelijkt.
7. Warmtepompen
Er werd een BEO-veld aangelegd waarbij gewerkt werd met collectieve geothermie. Via boosterwarmtepompen wordt er individueel sanitair warm water gecreëerd. Daarnaast wordt de warmte uit het afvalwater van douche onttrokken via een plaatselijke warmtewisselaar.
6. Raamprofielen
Voor de ramen gingen we aankloppen bij Deceuninck. Zij hebben met hun Phoenix profiel, een product in hun gamma dat gemaakt is van 100% gerecycleerde kunststof. Met een levensduur van minimaal 35 jaar brengt dit de totale levenscyclus van kunststofmateriaal op minstens 350 jaar.
8. Elektriciteit
BTI zorgde voor de installatie van de elektriciteit door gebruik te maken van o.a. zonnepanelen die in dit CO2-neutraal project niet mogen ontbreken.